100% SSD és NVMe technológia minden tárhelyen

Hogy a sebesség és az adatbiztonság ne legyen probléma

SSD kiszolgálás? Mi fán is terem az?

Ma már szinte mindenki hallotta ezt a szót – SSD. Többnyire az jut erről az ember eszébe, hogy olyan meghajtó – merevlemez -, amiben nincsenek mozgó alkatrészek. Igen, ez igaz. De ez csak töredéke annak, amit az SSD nyújt.

Ami azt illeti, az SSD nagyjából egyidős a számítógépek létezésével. Furcsán hangzik nem? Pedig így van. De mit is jelent maga a szó?

SSD = Solid-State Driver, azaz szilárd test meghajtó vagy tartós állapotú meghajtó, amit még félvezető alapú meghajtónak is neveznek, mert az adattárolásra félvezetős memóriát használ. Ezen felül “szilárd test”, mivel valóban nem tartalmaz mozgó alkatrészt. Miért érdekes ez utóbbi?

Ha már járt úgy, hogy a számítógépében lévő merevlemez (régi nevén winchester, HDD) egyik pillanatról a másikra például az író-olvasó fej sérülése miatt meghibásodott, és a lemez lényegében használhatatlanná vált, akkor pontosan tudja, hogy miről van szó. A hagyományos meghajtóknál éppen a mozgó alkatrészek jelentették és jelentik még mindig az egyik legnagyobb kockázatot, hiszen meghibásodásuk jóval nagyobb eséllyel következik be, mint egy olyan eszköznél, ahol nincs ilyen alkatrész.

Akkor miért nem terjedt el már jóval korábban?

Mert a kezdeti időkben szinte megfizethetetlenül drága volt. Ha megnézi az elmúlt 5-10 év árait a hagyományos meghajtók és az SSD meghajtók tekintetében, akkor világosan látszik, hogy  – bár van csökkenés a különbségeket illetően – az SSD technológia még mindig többe kerül, mint a jól megszokott, hagyományos megoldások.

A másik, ami elő szokott fordulni szolgáltatóknál az úgynevezett SSD-boost. Ez annyit tesz, hogy a technológia bizonyos részein SSD-t használnak, de alapvetően a hagyományos megoldásokra támaszkodnak. Ezzel természetesen sok területen javulást érnek el a teljesítményben a megszokott megoldásokhoz képest, de a szolgáltatásuk mégiscsak a hagyományos technológiákra épül.

Sok szolgáltató az SSD megoldásokat felkínálja ügyfeleinek felárért, ez természetesen szívük joga. Mi azonban nem kérünk felárat ezért Öntől. Az összes tárhely csomagunk ára tartalmazza már az SSD működést.

NVMe? Az meg mi a csuda?

Nos, lényegében az NVMe is az SSD meghajtók csoportjába tartozik, a megszokott SATA vagy PCIe SSD-nél azonban jóval modernebb megoldás. Nem árt ha tudjuk, hogy az SSD-hez képest az NVMe drámai módon befolyásolhatja weboldalaink teljesítményét.

A műszaki eltérésekbe nem is mennénk bele, álljanak itt az adatok. Hatalmas különbség van a nyers teljesítmény tekintetében, ha összehasonlítunk egy szabványos SATA protokollt használó SSD-t és egy NVMe-t használó SSD-t. A modern SATA SSD-k maximálisan 550 MB/s adatátviteli sebességet tudnak elérni. A valóságban egyébként nem minden SSD képes elérni ezt a sebességet, de van néhány meghajtó a piacon, amelyek legalább közelebb állnak ehhez az állításhoz.

Az NVMe alapú M.2 SSD-k azonban ennél sokkal gyorsabbak lehetnek. A meghajtók különböző generációi, amelyek jellemzően a PCIExpress generációjával párosulnak, eltérő sebességgel rendelkeznek, a legújabb PCIE 4 meghajtók akár 7300 MBps-os folyamatos olvasási és 5200 MBps-os tartós írási sebességet is elérhetnek.

Az NVMe SSD-k tehát körülbelül 3-4-szer gyorsabbak, mint a SATA SSD-k, s ezen felül a SATA-val és SCSI-vel ellentétben az NVMe-nek nincs szüksége vezérlőre a processzorral való kommunikációhoz, így az azzal való kommunikáció még gyorsabb.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy nagy a zűrzavar az NVMe és az SSD kifejezésekkel kapcsolatban. Egyes esetekben ezt két különböző meghajtónak tekintik, és néha a sebességüket is összehasonlítják. Az NVMe és az SSD két nagyon más dolog, de párhuzamosan működnek a tárhelyhez való gyorsabb hozzáférés és az adatfeldolgozás érdekében. Az NVMe tehát egy protokoll, egy olyan architektúra, amely hatékonyan hajtja az SSD-ket a PCIe interfésszel való együttműködésre az optimális teljesítmény érdekében, míg az SSD maga a tárolómeghajtó.

NVMe gyári specifikációk

 

Mi a TárhelyMost-nál úgy döntöttünk, hogy a lehető legjobbat nyújtjuk ügyfeleinknek. Ezért 2018-ban minden szerverünknél átálltunk a 100 százalékban SSD kiszolgálásra! 2022 tavasza óta pedig az NVMe technológiával látjuk el szervereinket! Minden egyes új szerverünket már csak ezzel a technológiával indítjuk el!

E téren nem vagyunk hajlandók semmiféle kompromisszumra! Ezért is mondhatjuk azt, hogy nálunk minden tárhely 100 %-ban SSD és most már NVMe technológiával működik. Az, hogy ehhez még a cPanel kiváló szolgáltatásait is nyújtjuk, csak “hab a tortán”, de úgy véljük, hogy csak a legjobbat lehet adni.

Kompromisszum mentes SSD és cPanel a TárhelyMost-on

Milyen előnyöket nyújt az SSD és NVMe technológia?

Rendkívüli növekedést az írás-olvasás sebességében. Az írás-olvasás teljesítmény jelentősen javul, így javul a sávszélesség kihasználtság, valamint az adatok elérésének ideje is.

Ez tehát egyrészt megnyilvánul az oldal betöltési sebességének a hagyományos megoldásokhoz képest jelentős növekedésében, másrészt az adatbiztonság (hibák számának csökkenése, adatvesztés kérdése, stb.) ugyancsak többszörösen jobb lesz.

Nos, ezek miatt nem kötünk kompromisszumokat ezen a téren.

Éljen a lehetőséggel! Használja ki az SSD/NVMe + cPanel által nyújtott jelentős előnyöket! Ne legyen hajlandó kompromisszumokra!

Nézze meg tárhely csomagjainkat és válasszon!